Kompanzasyonda Güç Analizinin Önemi


İyi bir kompanzasyon sistemi kurabilmenin en önemli

İyi bir kompanzasyon sistemi kurabilmenin en önemli şartı,  işletmenin enerji tüketiminin doğru bir şekilde analiz edilip, ihtiyacın tam olarak belirlenmesidir. Bu ihtiyacı birkaç farklı yöntemle belirlemek mümkündür. Bunlar:

·       Taşınabilir bir güç analizörü ile sistemi 24 – 48 saat kayıt altında tutmak ve bu kayıtlardaki verileri kullanarak işletmenin analizini yapmak. Bu yöntem uygulanabilirlik açısından zor ve pahalı bir yöntem olduğu için pek tercih edilmemektedir.

·       Kayıt özelliği olmayan bir cihazın ekranından sürekli olarak değerleri takip etmek. Bu yöntemde de uzun mesai gerektiren bir yöntem olduğu için çok zahmetli ve sağlıksız bir yöntemdir.

·       Tamamen uygulamayı yapacak kişinin kendi bilgi ve tecrübelerine dayanarak işletmeyi analiz etmesidir. Bu yöntemde ise yanılma payı oldukça yüksek olduğu için, yanlış uygulama yapma olasılığı oldukça yüksektir.

Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği (GAG) sayesinde, yukarıda sayılan yöntemlerin yetersizliğini gidermek ve işletmelerin enerji analizini doğru bir şekilde yapmak mümkün bir hale gelmektedir. Smart SVC röle işletmede takılı olduğu süre zarfında işletmenin ihtiyaç duyduğu ham reaktif enerjiyi süreleriyle birlikte kaydeder. Böylece oluşan tüm farklı reaktif enerji ihtiyaçları süreleriyle birlikte kullanım sürelerine göre sırayla kaydedilir. Kullanıcı Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği kısmına girerek tüm bu farklı durumları görebilir ve ona göre doğru bir kompanzasyon uygulaması yapabilir.

Rölenin Güç Akış Grafiğinden alınmış birkaç ekran görüntüsü ile sistemin çalışma mantığını anlamaya çalışalım:

Örnek 1

123-300x76

Bu örnekten anlıyoruz ki; işletme rölenin takılı olduğu sürenin 60 dakikası boyunca

L1 fazı için 12,5 Kvar

L2 fazı için 10.5 Kvar

L3 fazı için 10.1 Kvar kondansatöre ihtitaç duymuştur.

Örnek 2

images-stories-1234-199x51

Bu örnekten anlıyoruz ki; işletme rölenin takılı olduğu sürenin 560 dakikası boyunca

L1 fazı için 1,5  Kvar

L2 fazı için   0   Kvar

L3 fazı için -2.4 Kvar reaktif enerji ihtiyacı olmuştur.

Yani işletme bu süre zarfında 1. Fazı için kondansatör, 3. Faz içinse şönt reaktörü ihtiyacı olmuştur. Fakat 2. Faz için herhangi bir şeye ihtiyacı olmamıştır.

 

Bu iki örnekte de görüldüğü üzere  Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği sayesinde;

·       İşletmenin ihtiyacı olan reaktif enerjiyi

·       Fazlar arasındaki dengesizliği

·       İşletmenin karakteristiğinin kapasitif mi yoksa endüktif mi olduğunu tam olarak görmek mümkündür.

 

Güç akış grafiği oransal olarak en fazla kullanılan veriyi 1. örnek olarak kaydetmektedir. Daha sonra oranın yüksekliği durumuna göre örnekleri sıralamaktadır. Böylece ilk 10 örnekte işletmenin reaktif profilinin yaklaşık %95’i ortaya çıkmaktadır.

Güç akış grafiğindeki bu 10 örnek sayesinde artık  işletmeyi analiz etmiş bulunuyoruz. Bundan sonra yapılacak şey bu analizi doğru yorumlayarak doğru kademe seçimini yapmaktır. Grup Arge olarak kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak açısından bu örnekleri doğru sentezleyecek “Optkon” adı verilen bir program geliştirildi.

İnternet sitemizden ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz “Optkon” programı sayesinde güç akış grafiğinden aldığınız ilk 10 örneğe göre o işletmeyi kompanze edebilmek için gereken kademe değerlerini bulabilirsiniz. Yapmanız gereken rölenizden aldığınız bu değerleri süreleriyle birlikte optkon programına girmektir. Daha sonra hesapla dediğimiz zaman program otomatik olarak gerekli kademeleri size listeleyecektir.

Yine isterseniz işletmedeki mevcut kademeleri programa girip bu kademelere ek olarak işletmeye hangi kademelerin eklenmesi gerektiğini de görebilirsiniz.

Optkon programının çalışma şekline ve programa buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak makineleri gibi hızlı yüklerin olduğu bir çok işletme de ise doğru bir analiz için daha profesyonel cihazlara ihtiyaç vardır. Bu tarz işletmelerde doğru uygulamayı yapabilmek için işletmedeki yükleri ve faz dengesizliklerini ms ler mertebesinde tam bir şekilde incelemek gerekmektedir. Grup Arge olarak geliştirdiğimiz “Güç Analizörü” sayesinde 10 ms ölçüm periyoduyla yüklerin çok hızlı değiştiği işletmelerde de tam ve doğru bir analiz yapabilirsiniz. Ölçüm yapılacak işletmenin akım uçlarını analizöre bağladıktan sonra, usb kablo sayesinde analizörü kişisel bilgisayarınıza bağlayıp ölçüm işlemine başlayabilirsiniz. Dilerseniz bu ölçümü kaydedip daha sonra tekrar inceleyebilirsiniz.

Güç Analizörünün çalışma mantığına ve bilgisayar programına buradan ulaşabilirsiniz.

elanan(Kopyala)